Artikel Terkini

Umat Islam Kini Menjadi Bingung

Monday, January 16, 2012
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Segala puji bagi Allah, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga Baginda, para sahabat dan penerus perjuangan Baginda s.a.w. sehingga ke hari kiamat.

Ramai dari kalangan kita yang bingung dengan beberapa tohmahan yang dilontarkan oleh beberapa puak yang cukup terkenal dengan gelaran UFB (Ustaz Fathul Bari) dan juga beberapa pengikut-pengikutnya yang lain dengan menggunakan pendekatan menyebarkannya di laman You Tube dengan menggunakankan nama Abu Aqif Studio.

Salah satu video yang amat membingungkan umat islam pada hari ini ialah ungkapan beliau yang seolah-olah menghina zikir yang sering diungkapkan oleh kebanyakkan umat Islam di Malaysia dan mengatakan bahawa zikir itu adalah zikir yang karut.

Berikut adalah video tersebut :dan juga video oleh UMR (Ustaz Mohd Rizal Azizan) berkenaan perkara yang sama :Untuk jawapan bagi video diatas, mari kita ikuti penjelasan oleh Ust Nazrul Nasir al Azhari :Untuk pemahaman yang lebih jelas boleh rujuk di sini, oleh Ustaz Raja Ahmad Mukhlis.


Setelah itu, ia dijawab semula oleh UMR (Ustaz Mohd Rizal Azizan) dalam video dibawah:Apa yang dapat saya perkatakan ialah tidak semestinya semua perkara yang tidak dilakukan oleh Ahli Salaf dan tidak berlaku pada zaman permulaan Islam merupakan bida'h yang mungkar dan diharamkan serta wajib diingkari. Bahkan, perbuatan seperti ini wajib dirujuk dan diukur melalui pertimbangan dalil-dalil syara'.

Oleh kerana itu, perbuatan yang mengandungi MASLAHAH (KEBAIKAN) menjadi wajib atau sunat, perbuatan yang mengandungi perkara yang diharamkan menjadi haram, yang dimakruhkan maka ia adalah makruh dan yang diharuskan, maka ia adalah harus. Mengikut kaedah feqah : للوسائل حكم المقاصد
"Bagi semua wasilah sama hukumnya dengan sesuatu tujuan."

Tidak diragui lagi, bahawa doa-doa atau zikir-zikir Nabawi merupakan asas utama bagi sumber pengambilan sesuatu doa atau zikir, dan ia sememangnya tidak diragukan sedikitpun, sekalipun bagi orang yang hanya memiliki sebesar zarah akal fikiran yang sihat. Maka kalam Penghulu Manusia SAW adalah penghulu bagi kalam manusia. Walaupun demikian, kita tidak diwajibkan beriltizam dengan doa-doa/zikir-zikir yang datang daripada Nabi SAW sahaja. Bahkan, jika seseorang itu mengucapkan sendiri doanya yang tidak bersalahan dengan syara', tidaklah mengapa. Apatah lagi jika ia adalah ayat al Quran. Disamping itu, hendaklah dicampurkan doa-doa tersebut dengan doa-doa yang datang daripada Nabi SAW bagi menghasilkan faedah yang lebih besar dan sempurna.

Ditambah pula dengan firman Allah SWT di dalam surah al Hasyr, ayat 7 : "dan apa jua perintah Yang dibawa oleh Rasulullah (s.a.w) kepada kamu maka Terimalah serta amalkan, dan apa jua Yang dilarangNya kamu melakukannya maka patuhilah laranganNya."

Allah SWT tidak berfirman apa yang ditinggalkan oleh Rasul, maka kamu ditegah dari melakukannya. Oleh itu , bersesuaian dengan kaedah feqah :
الترك لا يفيد التحريم
"Sesuatu yang ditinggalkan (yang tidak dikerjakan oleh Rasulullah SAW) tidak memberi maksud ia diharamkan (selagi tidak ada dalil yang mengharamkannya)."

Oleh itu, apa yang ditinggalkan oleh Nabi SAW, selagi tidak ada larangannya maka ia adalah harus dan bukannya haram.

Ulama-ulama yang menyusun doa-doa dan zikir-zikir tersebut tidaklah mereka sesuatu perkara itu melainkan untuk mendatangkan manfaat kepada umat Islam, sepertinya juga wujud pembukuaan alQuran dizaman khulafa ar rasyidin yang tidak berlaku dizaman Nabi SAW. Mereka tidaklah menyusun alQuran dan membukukannya melainkan untuk manfaat umat Islam yang akan datang, seperti halnya juga dengan zikir selepas solat yang dikatakan bidah oleh puak Wahabi, tidaklah direka zikir tersebut melainkan untuk manfaat umat Islam yang kini lalai dan malas untuk berzikir selepas solat.

Berkaitan dengan kaedah fiqh tersebut, kaedah tersebut merupakan alat untuk menetapkan hukum fiqh. Salah satu kaedah yang terkenal adalah “Asal Ibadah adalah Dilarang”. Makna kaedah ini; semua ibadah dilarang kecuali ada dalil yang menunjukkan kebolehan ibadah tersebut. Akan tetapi, kaidah ini tidak dijumpaikan dalam kitab-kitab kaedah fiqh yang masyhur. Walau bagaimanapun kaedah ini sering digunakan untuk membid’ahkan ibadah-ibadah yang terjadi khilaf ulama seperti melafazkan niat, solat hajat, solat tasbih dan lain-lain.

Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kedudukan kaedah ini dan penerapannya pada cabang-cabang fiqh menurut mazhab empat yang mana dengan cara ini dapat membuka rahsia keutamaannya, batasan2 dalam pengamalannya dan posisinya di antara kaedah-kaedah fiqh yang masyhur. Untuk itu, maka perlulah dikaji cabang-cabang fiqh empat mazhab dan dibandingkan antara satu dengan lainnya.

Hasil penelitian menunjukkan ibadah yang dimasukkan dalam kaedah ini adalah hanya ibadah-ibadah yang bersifat ta’abudi iaitu ibadah yang tidak dapat diungkapkan maknanya oleh akal fikiran. Sedangkan ibadah yang bukan ta’abudi tidak ditermasuk dalam kategori ini. Dengan itui, maka hukum ibadah tersebut haram kecuali ada dalil. Sedangkan ibadah yang tidak termasuk dalam kaedah ini maka diperbolehkan mengamalkannya.

Untuk merungkai segala berkaitan dengan video-video diatas, mari lah sama-sama kita lihat watak utama dalam menyebarkan video-video yang kebanyakkannya memecah belahkan Umat Islam, lihat video ini:Cukuplah dengan agenda mereka untuk memecahbelahkan umat Islam, tambahan pula mereka mentohmah Ustaz Azhar Idrus dengan pelbagai tohmahan, Ustaz Azhar Idrus yang kini terkenal dengan ceramahnya dengan ribuan penontonnya di laman You Tube dikatakannya ustaz sesat supaya orang tidak lagi mendengar kata-kata Ustaz Azhar Idrus, berikut adalah ungkapa UFB (Ustaz Fathul Bari) berkenaan video-video yang dikeluarkan oleh Abu Aqif :Video tersebut seolah-olah mengatakan Ustaz Azhar Idrus menyampaikan perkara yang salah di hadapan orang ramai di dalam kuliahnya, lebih-lebih lagi beliau mendapat jumlah penonton yang ramai di You Tube. Walhal, video zikir yang mereka katakan karut itu lebih bahaya untuk tantapan umat Islam, yang menjadikan umat Islam menjadi semakin bingung.

Walau apa jua yang dihadapi oleh Ustaz Azhar Idrus, saya tetap doakan beliau supaya dapat tabah dan kuat semangat dalam menyampaikan kebenaran dan dalam menegakkan Ahlu Sunnah Wal Jamaah di Malaysia.

Untuk akhirnya, saya selitkan video dibawah ini sebagai info tambahan, moga mendapat manfaat darinya.Wallahu Subhanahu Wata'ala 'Alam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Makluman Kepada Para Pengunjung :

Sekiranya terdapat apa-apa kesalahan perkataan dan fakta di dalam artikel blog ini, dan terdapat mana-mana artikel saya yang menyinggung perasaan anda, maka saya terlebih dahulu memohon maaf di atas perkara tersebut.

Anda boleh memberi komen yang membina, teguran yang berhemah dan cadangan atau pendapat yang bernas terhadap mana-mana artikel di dalam blog ini.

Sebarang kata-kata kesat, menyimpang, lucah dan kata-kata yang bagi pendapat saya boleh menjatuhkan nama baik Islam akan di ban/delete dan tidak akan dilayan sama sekali.

Anda boleh menghantar artikel-artikel anda, iklan-iklan serta jaringan blog anda untuk di siarkan di dalam blog ini, dengan syarat ianya akan ditapis terlebih dahulu oleh admin blog ini.

Sebarang masalah atau apa-apa yang berkenaan diatas boleh dihantar terus ke email admin iaitu :
firdaus_hadi90@yahoo.com

atau boleh melayari facebook admin di bawah :
Ikhwani Fillah

Al Lauhah Ar Raie'ah

Lalu Lintas Pengunjung

Jumlah Bukaan