Artikel Terkini

Sunnah Yang Ditinggalkan

Saturday, April 28, 2012

Sunnah itu terbahagi kepada 3:

1) Sunnah wajib : iaiu perkara yang wajib dilakukan oleh Nabi SAW seperti solat fardhu lima waktu, puasa di bulan Ramadhan dan rukun wajib yang lain.

2) Sunnah ibadah : iaitu ibadah yang dilakukan oleh Nabi SAW sebagai ibadah tambahan seperti qiamullail, istigfar dan lain-lain.

3) Sunnah adat  : iaitu perkara yang kebiasaannya dilakukan oleh Nabi SAW seperti pakai serban, selendang, bersugi dan sunnah-sunnah yang lain.

Adakalanya kita sangat menekankan sunnah yang ketiga iaitu sunnah adat hingga ada diantara kita yang  memakai jubah, memakai serban, minyak wangi dan sebagainya akan tetapi ada yang culas dengan sunnah yang pertama dan kedua. Namun tidak pula hanya fokus kepada sunnah yang pertama dan kedua dan meninggalkan sunnah yang ketiga.

Sunnah yang pertama boleh diibaratkan sebagai tiang binaan rumah, tanpanya tidaklah dinamakan ia sebagai rumah, tidaklah dinamakan ia mengikuti sunnah Rasulullah SAW. Manakala binaannya perlu kepada penyempurnaannya dengan menambah perkakas di dalamnya supaya ia melingkapi antara satu sama lain dan sememangnya solat sunat itu sebagai pelengkap kepada solat yang fardhu. Dan sunnah yang ketiga pula diibaratkan sebagai perhiasan yang dengannya sempurna kehidupan seseorang muslim yang berjalan di atas landasan sunnah Nabawiah.

Janganlah kita tinggalkan sunnah yang pertama…

Cubalah untuk menambah amalan sunnah yang kedua…

Hiasilah diri dengan sunnah yang ketiga…

Saya suka untuk menyentuh sedikit berkenaan serban, saya suka dengan pendapat guru saya yang tidak menggalakkan muridnya untuk memakai serban kerana dikhuatiri takut menjadi fitnah kepada sunnah itu sendiri.  Ya! Memang benar, kerana murid itu perlu di ajarkan akhlak hasanah, baru dari itu boleh untuk dia memakai serban sebagai pelengkap bagi dirinya, supaya tidak menjadi fitnah kepada Islam. “Pakai pakaian orang alim, tetapi buruk perangainya”. Namun, tidak pula saya menyanggahi yang memakainya, kerana kita tidak tahu dan tidak boleh menilai seseorang itu dengan pandangan mata kasar, apakah peribadinya,  bagaimana amalannya dan akhlaknya. Kerana mungkin saja, seseorang itu memakai daripada pakaian orang alim untum menambahkan semangatnya untuk beramal, mempelajari akhlak dan sebagainya. Ada pula orang berkata,” jadi ia menjadikan sunnah yang ketiga itu untuk mendapat semangat, tidakkah itu bunyinya seperti tidak jujur dalam beribadat, yang ketika ia memakai pakaian alim ia semangat beribadat manakala jika ia tidak memakai pakaian alim ia tidak bersemangat.” Maka saya katakan biar saja dia begitu, kerana mungkin saja ia tidak jujur pada peringkat permulaannya, dan sedikit demi sedikit Allah akan bukakan pintu kejujurannya itu. Sama sahaja hal ini dengan riak, teringat kata guru saya Sheikh Ali At Tohiri an Naqshabandi yang mengatakan riak itu mungkin ada pada peringkat permulaan, akan tetapi apabila lama-kelamaan ia akan menjadi perkara yang dilakukannya daripada kerana mahukan perhatian manusia kepada mahukan perhatian daripada Allah SWT.

Dan bagi saya, eloklah dia memakai pakaian alim, daripada ia memakai pakaian yang tidak sesuai ketika bertemu dengan Allah SWT seperti memakai seluar tracksuit seperti hendak bersukan. Biarlah diri kita ini berada dalam keadaan yang baik dari segi penampilan ketika hendak bertemu dengan Allah (solat), tidakkah kita melihat bahawa rakyat yang mahu bertemu dengan sultannya memakai pakaian yang elok dan sopan, apa pula kita dengan Rabbu Azza Wa Jalla berbanding dengan sultan. 

Maka, pilihlah untuk mengikut sunnah daripada ditinggalkan terus zaman-berzaman…

Waalhu A’lam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Makluman Kepada Para Pengunjung :

Sekiranya terdapat apa-apa kesalahan perkataan dan fakta di dalam artikel blog ini, dan terdapat mana-mana artikel saya yang menyinggung perasaan anda, maka saya terlebih dahulu memohon maaf di atas perkara tersebut.

Anda boleh memberi komen yang membina, teguran yang berhemah dan cadangan atau pendapat yang bernas terhadap mana-mana artikel di dalam blog ini.

Sebarang kata-kata kesat, menyimpang, lucah dan kata-kata yang bagi pendapat saya boleh menjatuhkan nama baik Islam akan di ban/delete dan tidak akan dilayan sama sekali.

Anda boleh menghantar artikel-artikel anda, iklan-iklan serta jaringan blog anda untuk di siarkan di dalam blog ini, dengan syarat ianya akan ditapis terlebih dahulu oleh admin blog ini.

Sebarang masalah atau apa-apa yang berkenaan diatas boleh dihantar terus ke email admin iaitu :
firdaus_hadi90@yahoo.com

atau boleh melayari facebook admin di bawah :
Ikhwani Fillah

Al Lauhah Ar Raie'ah

Lalu Lintas Pengunjung

Jumlah Bukaan